Varför Rostar Rostfritt Stål? – Webes

Varför Rostar Rostfritt Stål?

Varför Rostar Rostfritt Stål?

Skydda ditt rostfria stål mot rost kanske låter lite tokigt för många människor. Är det inte precis därför som det heter rostfritt stål för att det inte kan rosta?

Rostfritt stål har precis som det heter fått sitt namn för att det kan stå emot korrosion i form av rost. Stålet har den här egenskapen för att det kan bilda ett skyddande ytskikt av kromrik oxidfilm. När stålet har en yta som är ren och får syre från till exempel vatten eller luften så kan det själv bilda det här ytskiktet.

Till exempel om rostfritt stål får ett skrapmärke så kan det läka det här själv. Fantastiskt egentligen! Men under vissa omständigheter, till exempel när man svetsar, bryts ytskiktet ner så pass mycket att det blir svårare för stålet att läka ytskiktet. Det här beror på att när man svetsar i rostfritt stål så oxiderar det mycket och eftersom krom har en viktig roll i den process som läker ytskiktet så blir läkningsprocessen svårare.

Det ytskikt som bildas av sig själv på rostfritt stål kallas passiva ytskiktet eftersom det uppstår av sig själv.

Det är den mängd krom som finns i stålet som påverkar om det passiva ytskiktet uppstår eller inte. Vill man förstärka och härda stålet mot korrosion så kan man använda sig av förkromning. Detta som en ytbehandling av stålet.

Så rostfritt stål rostar. Kanske ett mera rättvist namn skulle vara att det rostar långsamt eller trögt? Men till saken hör att rostfritt stål fick det namnet när man genom att legera stålet med krom rejält ökade stålets motståndskraft mot rost.

Men det finns faktiskt också ett så kallat rosttrögt stål. Det är ett sorts stål där man genom att blanda i lite extra koppar i stålet orsakar en snabb allmänkorrosion över hela produktens yta. De här oxiderna som bildas naturligt skyddar efter det underliggande stålet mot fortsatt korrosion. Det här används för bl.a. skorstenar, broar, husfasader och konstverk.

När uppstår rost då? Rost uppstår oftast när främmande partiklar kommer i kontakt med stålet och reagerar och på så sätt orsakar korrosionen. Stålet behöver alltså en påverkan av främmande partiklar för att det ska rosta.
Rostfritt stål firade 100 år 2013 och i den här länken finns den film som gjordes till jubileet. Mycket intressant och sevärd sådan! I Betning Del 2 kommer vi att prata om hur man kan skydda sitt rostfria stål mot rost. Just genom Betning

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.