Skillnaden mellan Förkromning och Betning – Webes

Skillnaden mellan Förkromning och Betning

Skillnaden mellan Förkromning och Betning

Förra veckan tog vi oss en titt på varför rostfritt stål rostar. Den här veckan ska vi titta på termen förkromning. Det används många specifika termer när det gäller ytbehandling av rostfritt stål, aluminium etc. före vi tittar närmare på olika Betnings tekniker är det viktigt att veta vad som är vad.

Skillnaden mellan Förkromning och Betning

Betning ger skydd mot korrosion eller rost och det ger också förkromning.Vilken är då skillnaden mellan förkromning och betning?

Förkromade metallprodukter används inom näringsliv och industri. Förkromning i dag används som både för och efterbehandling av metall som ska användas inom industri och näringsliv. När man förkromar så inkluderar man nickel i behandlingen och det gör att metallen blir mera hållbar och står bättre mot korrosion. En annan del av förkromningen är den så kallade dekorativa förkromningen som bl.a. används för bilfälgar etc.

Wikipedia säger så här om Förkromning; ofta enkelt kallad krom, är en teknik för elektroplätering av ett tunt skikt av krom på ett metallföremål. Det kromade skiktet kan vara dekorativt, ge korrosionsskydd, förenkla rengöring eller öka ythårdheten.[1] Förkromning ska inte förväxlas med kromatering som är en förbehandling av exempelvis aluminium och magnesium.
https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rkromning


Betning däremot är den process som används för att avlägsna t.ex. svets oxid på rostfritt stål. När kromhalten har reducerats i stålets ytskikt på grund av till exempel svetsning. Wikipedia säger så här om Betning. “Betning innebär generellt sett att ett material behandlas med en lösning av olika syror eller salter, vilket kallas betmedel. Behandlingen syftar till att göra materialet mer mottagligt för ytterligare bearbetning eller användning.”
https://sv.wikipedia.org/wiki/Betning


Lite förenklat så kan man säga att processen med förkromning består av består tre delar. Först lägger man på en metall som till exempel koppar för att få bort ojämnheter. Sedan lägger man på nickel som ger extra rostskydd och till sist förseglar man ytan med krom. Och det är ju den ytan som ger den blanka fina ytan som eftersöks för bildelar, i inredning o.s.v.

Betning är kortfattat beskrivet som en metod som rengör ytan på ett rostfritt material. Betningen används inom bearbetningen av metall för att ta bort beläggningar och smuts på rostfritt stål och öka mängden av krom i rostfritt stål.

Så båda teknikerna jobbar med korrosionsskydd. Förkromning bildar ett tunt ytskikt medan betning rensar och rengör det skadade området, öka kromhalten och förbereda materialet för ytterligare behandling.

Nästa vecka ska vi titta lite närmare på just vad Betning egentligen innebär.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.